Jeff


Ulaganje u nogomet: između klađenja i navijačkih token

Ulaganje u svoju strast? San koji nas sve pomalo spaja ali koji nažalost nije uvijek ostvariv. Ako je istina da s jedne strane ulaganje zahtijeva određeni kapital, istina je i da je zahvaljujući novim tehnologijama, prije svega blockchainu, moguće mali dio našeg kapitala posvetiti minimalnim ulaganjima koja nas također mogu učiniti zaraditi nešto. Tehnološke inovacije, posebice one vezane uz internet, omogućuju ljubiteljima nogometa mogućnost malih ulaganja u ovaj sektor. Ne, ne govorimo o kupnji dionica poznatog kluba, jer je u tom slučaju bitno uložiti velike svote novca. Radije mislimo na navijačke tokene i druge sustave koji vam omogućuju da svoje znanje o nogometu učinite profitabilnim.

Klađenje: novosti iz sektora

Prva metoda koja nam pada na pamet kako bismo ostvarili mali prihod od naše strasti je klađenje, koje je u posljednjih dvadesetak godina poprimilo vrlo posebnu konotaciju. To je zahvaljujući brojnim stranicama za klađenje koje nam omogućuju praćenje i klađenje na naše omiljene sportove. Stranice koje su također pogodovale razvoju novih oblika klađenja kao što su, na primjer, e-Sportovi i klađenje uživo; potonji su posebno popularni jer se mogu postaviti dok je igra u tijeku. Zapravo, igranjem na najboljim platformama za online klađenje, statistika i ažuriranja uživo bit će osigurani, nešto što obožavatelji koji su se kladili jako cijene. Međutim, postoji novitet koji postaje sve popularniji i koji također nadilazi klađenje, omogućujući nam da čak i postanemo "dioničari" našeg omiljenog kluba.

Navijački tokeni: kako navijači postaju dioničari

Novost trenutka su takozvani navijački tokeni, savršena kombinacija kriptovaluta i nogometa. O čemu se radi? One su svojevrsne "akcije" koje daju prava onima koji ih kupuju. Možemo samo zamisliti kako su navijače tokena stoga dočekali zagriženi navijači koji na taj način također mogu posjedovati dio svoje momčadi i imati ograničenu moć donošenja odluka. Navijački tokeni usko su povezani s blockchainom: kupnja i prodaja tokena obožavatelja odvija se zahvaljujući ovoj tehnologiji. Kriptovaluta s kojom se obavljaju kupnje i razmjene je Chiliz, vodeći globalni pružatelj blockchaina za sportsku industriju. Ekipe koje su se priključile su različite, a među njima su i velikani naše lige: Juventus, Milan, Rim, Inter, Napulj, Lazio i Bologna. Talijanska reprezentacija ne nedostaje. Što se prihoda tiče, za navijače je to mala investicija koja, barem za sada, donosi skromne prihode. Pretpostavlja se, naime, da obožavatelji tokena mogu postati lakši način za ulaganje čak i u najpoznatije klubove. S druge strane, ostaje mogućnost ostvarivanja, kao "dioničara", vlastite moći odlučivanja. Klubovi, naime, daju na raspolaganje tokene anketa onima koji su kupili, putem kojih ovaj dio investitora može donositi odluke. Klubovi, s druge strane, od simboličnih navijača postižu izvrsne rezultate i likvidnost. Nova kriptovalutna imovina postavila je dobre temelje i sada samo moramo vidjeti kako će te pretpostavke postati novi način interakcije između klubova i navijača.

Pročitajte također: http://hrkladionica.com/